Revitalising Stonehouse high street

Innovative shared space scheme revitalises town and improves safety
Innovative shared space scheme revitalises town and improves safety
© Stonehouse

Innovative shared space scheme revitalises town and improves safety

Stonehouse, in Gloucestershire, was dominated by high volumes of traffic and trade was drifting to out-of-town supermarkets. There were growing concerns about the long-term viability of local shops and so the Stonehouse was formed to tackle the problem.

In 2008 the Stonehouse Partnership formed a high street working group and involved Gloucestershire County Council's highways department. Work began on a vision to improve the function and look of the town centre. Following a long period of public consultation the town council agreed limited funding. By the end of 2011, the first phase of an innovative shared space scheme - removing the physical segregation of vehicles and people on foot - was in place. The introduction of parking bays and a restricted parking zone, means there is no need for ugly yellow lines. In addition, the County Council introduced a 20mph speed limit and speed tables (a traffic calming device designed as a long speed bump) through the town. At the end of 2011, five hornbeam and five ash trees were planted to make the street more attractive as well as act as natural traffic calming.

More information:

Gloucestershire County Council

Hamilton-Baillie Associates - designers of the scheme with before and after photos

More in this category:

Moorcar car sharing »
Joomla web design by Storm Web Design Agency, Kent