Accrington eco-station

Accrington eco-station has been built using grey water harvesting, solar hot water and photovoltaic cells
Accrington eco-station has been built using grey water harvesting, solar hot water and photovoltaic cells
© Community Rail Lancashire

Accrington’s station went from being scruffy and down-trodden to an award winning eco-friendly transport hub and community resource centre

Accrington's station was scruffy and down-trodden. But with funding from an EU project called SusStations (sus as in sustainable), it has been transformed into an innovative, award winning station as well as a community resource centre. Lancashire County Council led the project which started in 2006 and bought land next to the railway to enable it to proceed. Many of the construction materials were locally sourced, including stone pavers reused from local buildings that were being demolised.

The new station building was formally opened in December 2010 and the station has seen great passenger growth since then. Of the £1.25 million cost, £200,000 came from a nearby supermarket, with the rest split between funding from the EU and the local transport plan. The increased capital costs of having an excellent energy efficiency rating, as well as solar panels and rainwater harvesting, should be paid back within 10 to 15 years.

The project won the Royal Institute of Chartered Surveyors’ prize for most sustainable building in 2011 and is seen as a model by the rail industry to integrate sustainability into its activities.

Community Rail Lancashire - photo gallery
Accrington eco-station award entry (pdf)

Joomla web design by Storm Web Design Agency, Kent